Mátra

A Mátra az Északi-középhegység része, származása szerint fiatal vulkáni hegység. Nem a legnagyobb kiterjedésű hegységünk, de itt található hazánk legmagasabb pontja (Kékes, 1015 méter), ahonnan jó időben a Tátráig is el lehet látni.

A Mátra több millió évvel ezelőtt aktív vulkáni terület volt, melynek nyomaira sokfelé rábukkanhatunk. Gyűjthetünk ásványokat, ihatunk a vulkáni utóműködéshez köthető büdös forrásokból, gyógyulhatunk a széndioxidos gyógykezeléseken.

A Mátra igen gazdag élővilággal rendelkezik, így nagy területek állnak természetvédelmi vagy tájképi oltalom alatt. A védett terület nagyjából 12 ezer ha kiterjedésű, mely ma a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának felügyelete alá tartozik. A Mátrában többnyire jól jelezett turistautakon és kerékpáros utakon haladhatunk, de javasoljuk a térkép, vagy megfelelő telefonos applikáció használatát, mert a kevésbé gyakorlott túrázók időnként eltévednek.

 A Mátra erdei jellemzően cseres-tölgyes társulások, melyek nagyjából 600 méteres magasságig húzódnak. Efölött már gyertyános-tölgyes társulások, és bükkösök alkotják az erdőt. A környéken sok a gomba, de fogyasztását csak gombaszakértővel történő vizsgálat után javasoljuk. A gyöngyösi piacon – az ünnepnapokat kivéve – 8-tól 11 óráig két gombaszakértő segítségét is kérhetik díjmentesen. 

Vadállatok közül leggyakrabban rókákkal, vaddisznókkal, szarvasokkal, muflonokkal találkozhatunk, de az utóbbi években többször is észlelték medvék jelenlétét. A barnamedvék nem élnek állandó jelleggel a Mátrában, inkább csak ideiglenesen húzódnak le észak felől. A medvék alapvetően kerülik az embert, így nem kell félni a jelenlétüktől. A legalapvetőbb biztonsági előírásokat betartva nem eshet semmi bántódásunk. Az állatok és emberek közötti interakciókról, a biztonságos túrázásról Dudás Bélának, a Mátrafüredi Erdészet vezetőjének előadását tudjuk javasolni.

https://www.facebook.com/watch/?v=332530657812589

Szolgáltatások

Túristaházunk előzetes egyeztetés alapján sok egyéb kiegészítő szolgáltatással is várja a kedves vendégeket.

Étkezés

Kerékpárjavítás

túravezetés

Közösségi hely

Kerékpár 

bográcsozás

ásványgyűjtés

kézművesség

Lagzi

Programok a környéken

Horgásztavak

Ásványok háza

Síelés

Borkóstolás borvásárlás

Kisvasút

Mátra múzeum

Állatkert

Strand

Adrenalin park

Fallóskút

Keress minket!

Elérhetőségeink

foglalás érdeklődés.

Email

urdung@gmail.com

TELEFONSZÁM

+36-30-516-5632